Műköröm és könyvelés

Műköröm és könyvelés

Érkezett hozzánk egy online árajánlat kérés. Így hangzik:

“Műköröm építő egyéni vállalkozó olyan könyvelő (hölgy) ajánlatát várja, aki a vállalkozás könyvelését 3 heti rendszerességgel professzionális műköröm építésért cserében vállalná. A szalon a Budapesten található.”

Tiszta ősközösség vagy kommunizmus. Terjeszteni kéne!!! Könyvelek egy autószerelőt cserébe javítja az autómat, egy kőművesnek és felépíti a házam, egy étteremnek és meg van oldva az étkezésem.

Hát ez így nem működik, sőt, ha ez valóban ebben a formában zajlik, akkor a következő felelősségek lépnek fel:

  • Valóban egyenértékű-e a két szolgáltatás?
  • Mi van, ha valaki egyszer csak nem kér belőle? (Mondjuk a férjnek nem tetszik a műköröm.)
  • Mi van, ha valaki hibázik? (Add vissza a műkörmöt! – kiállt majd fel a a műkörmös, mert pénz nem kérhet, ő sem adott ugyanis.)
  • Mi van, ha pont akkor toppan be a NAV próba vásárolni amikor szárad a műköröm.

Szóval ez a klasszikus fekete gazdaság, és ezt a törvény bünteti is.

Persze mesélhetnék számtalan ilyen ügyet. A fekete gazdaság terjeszkedni akar. Egy komoly cég három hónap próbaidőre nem alkalmazottként vesz fel valakit, hanem csak számla ellenében, ezért a próbaidős személy legyen egyéni vállalkozó.

A könyvelés, az adótanácsadás amellett hogy szolgáltatás, üzlet is, pont úgy, mint a műköröm építés.

Számla, szerződés, megbízás, meghatalmazás, végzettség (nagyon sok a kontár könyvelő, adótanácsadó, talán a műkörmösök között is akad).

Ezek hiányában azonnal váltsunk könyvelőt. (Ja és nincs kommunizmus! Mindennek ára van, és erről számla, és utána adó.) Mi így dolgozunk, mi ezt javasoljuk. Cég csődbe a mi praxisunkban csak azért ment, mert feketézett. Persze adót spórolni nem bűn, sőt ezért kell adótanácsadót is fogadni, vagy olyan könyvelő irodát keresni ahol van mindkét végzettséggel szakember.

Természetesen nem válaszoltunk a megkeresésre.

Comments are closed.