Milyen a jó könyvelő, a megbízható könyvelő?

Milyen a jó könyvelő, a megbízható könyvelő?

A helyzet az, hogy ezt nem mi írtuk, de minden sorával mélységesen egyetértünk, mi ezt magunknál pontról pontra betartjuk, eddig is betartottuk. A korrektség vezet a munkánkban és a hivatásszeretet.

Avagy a jó könyvelő 13+1 ismérve:

 1. Ön időt, energiát, pénzt, és ami a legfontosabb, a lelki békéjét is megőrzi, ha a könyvelője képviseli a hatóságok előtt. Ült már TB vagy NAV ügyfélszolgálaton, nyitás után 10 perccel, kezében a 3249-es sorszámmal, miközben a kijelzőn még csak a 850-es villant fel? Azt hiszem, ezért születtek olyan művek, mint Tolsztoj Háború és békéje…De tovább megyek: Önnek nem kell az idejét a revizorok irodáiban töltenie, különböző ellenőrzések miatt, alatt, hanem Ön helyett megteszi ezt a szakértő meghatalmazott. Ez megint idő, pénz, nyugalom.
 2. Könyvelője anyagi felelősséget vállal a munkájáért! Ez az egyik legkönnyebben leellenőrizhető: Csak azt kell megnézni, hogy vállalásait korrekt szerződésbe foglalja-e, felelősségvállalását ebben vállalja-e. Rendelkezik e felelősségbiztosítással az adott cég? Nos, ha igen, ez még egy plusz biztosíték Önnek!
 3. Könyvelője időszakosan, naprakészen tájékoztatja Önt a vállalkozása gazdasági helyzetéről, mindig időben értesíti az aktuális befizetési kötelezettségekről. Azaz, nem egy hitelfelvételkor fogja megtudni a bankban, hogy a mérlege olyan pocsék, hogy még ingyenes parkolójegyre sem jogosult a pénzintézet előtt, nemhogy hitelre! Vagy nem kap egy emailt délután 5-kor, hogy „ma éjfélig kell befizetnie ennyi és ennyi áfát”, hanem kellő időben közlik azt és egyeztetnek Önnel! Nincs megdöbbenés, meglepődés, kapkodás.
 4. És mivel könyvelője egyeztet Önnel: lehetősége van munkautasítások kiadására is! A jó egyeztetés olyan, mint egy üzleti tárgyalás, lehet – nem lehet játék, ahol Ön az egyik szereplő, nem pedig passzív néző! Elvégre az Ön cégéről, életéről van szó, hát hagy legyen már beleszólása!
 5. A könyvelésen túlmenően, ideértve a kötelező analitikus nyilvántartásokat, a bérszámfejtést, a társadalombiztosítási és munkaügyi adatszolgáltatást is elvégzi a jó könyvelő cég, vagyis teljes körűen kiszolgálja Önt! Rengeteg feleslegesen kidobott pénzt, energiát és időt spórol meg! Képzelje csak el, ahogy Pityi Palkó egyéni vállalkozó könyvelő és egy bérszámfejtő cég között szaladgál, plusz még igénybe vesz egy adótanácsadót is, anélkül, hogy ők egyeztettek volna egymással: ergo azt is Önnek kell elvégeznie! (De az is lehet, hogy ha összeadja azoknak a munkatársainak bérét és járulékát, akik a könyveléssel foglalkoznak, a munkajog szerinti minimális felelősséggel, akkor sokkal olcsóbban tudna egy külsőssel dolgoztatni!)
 6. Nem egyedül dolgozik! Azaz a legfontosabb, hogy ettől a ponttól már nem jó könyvelőről van szó, hanem jó könyvelő cégről, vagy más néven számviteli szolgáltatóról!!! Külön részlegen könyvelnek, egy másik részlegen foglalkoznak a bér-, tb-, és munkaügyi feladatokkal, van külön analitikus csoportjuk, és megint más részleghez kapcsolható a tanácsadás és az adószakértői tevékenység. Ezek a szervezeti egységek egymással közvetlen kapcsolatot tartanak, egymás munkájára építenek. Képzelje csak el, ha nem így lenne, az pont olyan, mintha Önt egy szupermarketben ugyanaz az ember fogadná a bejáratnál, ugyanaz az ember szolgálná ki a csemegepultnál, a pékségben, a babaruháknál és az autóalkatrészeknél, sőt, ő ülne a pénztárban is! Nincs az az ember, aki ma Magyarországon a fent nevezett feladatokat maradéktalanul, egyedül meg tudná oldani! Igen, ez például fizikailag is lehetetlen! Kivéve persze, ha egyedül csak Önnek könyvel! De ilyen nincs: egy vevőért nem nyílik szupermarket!
 7. Azt hiszem, nem kell Önnek sem bemutatni: folyamatosan változó és egyre szigorodó jogszabályoknak, előírásoknak kell megfelelni nap, mint nap. Valószínű, hogy Önnek nem ez a szakterülete, és nincs ideje, türelme, hogy kövesse az eseményeket. Viszont, ha Ön egy jó könyvelő céggel áll kapcsolatban, akkor ők előre értesítik a cégét érintő változásokról, időben tud reagálni, felkészülni. És valljuk, be ez nagy előny a konkurenciájával szemben.
 8. Természetes, hogy a könyvelő cég és ügyfelének kapcsolata kiemelten bizalmi kapcsolat. Titoktartási kötelezettség? Biztonság? Legyen! Írásba foglaltan és messze túlszárnyalva az elévülési időt!
 9. A jó könyvelő cég képes olyan kiegészítő jellegű, opcionális szolgáltatások nyújtására, biztosítására is, ami nem kapcsolódik szorosan a könyvvezetési tevékenységhez. Jogi képviselet? Könyvvizsgálat? Vagyonosodási vizsgálat? Szabályzatok készítése? És még sorolhatnám az Önnel vagy a cégével összefüggő számviteli, gazdasági, hatósági eseteket, melyek szakértőkért kiáltanak. Nem kell újra és újra elmondania ugyanazt, hiszen pontosan tudják, hogy a cége hogyan működik, és Önnek mire van szüksége. Csak kérnie kell.
 10. Egy jó könyvelő cég számlát ad a könyvelési díjról! Mert az Önnek költség, méghozzá elszámolható költség! És ez sem utolsó szempont manapság!
 11. Nagyon hasznos, ha a könyvelőnk azzal kezd, hogy szerződést akar kötni a könyvvezetésről és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról, főleg, ha a fenti összes szempont benne van! Miért is? Mert már kezdhetjük is biztonságban érezni magunkat! Hiszen mindkét fél számára előre meghatározott keretek között folyhat a közös munka, arról már nem is beszélve, hogy a nagy alapossággal összeállított szerződés, hivatkozási alapot is jelent.
 12. Ha ez egy jó cég, akkor legális, piacvezető, könnyen a változó jogszabályokhoz alakítható, szakmai és egyéb szoftverekkel dolgozik! Vagyis rendelkezik azok felhasználási vagy tulajdonjogával! Ja, hogy ez mit érdekli Önt? Egyrészt azért mert biztonságot ad: például nem jelenik meg a könyvelőjénél a rendőrség és foglalja le az összes gépet benne az Ön teljes könyvelési anyagával, arról már nem is beszélve, hogy a piacvezető programok nyújtotta kimutatások, információk jobban átláthatóak az Ön számára is.
 13. A jó könyvelő cég nem csak dolgozik, mint egy gép, hanem gondolkodik is! Nem csak adatokat rögzít, hanem összegez, elemez, tanácsot ad, minden vállalkozást egyediként kezel, alkalmazkodik Önhöz, rugalmasan reagál az Ön kéréseire. Azaz kiszolgálja Önt.
 14. A jó könyvelő cég a saját ügyfélkapuját használja az elektronikus adatszolgáltatáshoz! És nem az Önét!!!!!!! Gondoljon csak bele: belépéskor igazolnia kell saját személyazonosságát, vagy azonosítani kell a cégét, és minden közigazgatással kapcsolatos adatot már lát is, és tud kezelni, módosítani, ügyintézni. Azért az nem biztos, hogy a könyvelőjének az egész életével úgy kell tisztában lennie, mint egy nyitott könyvvel… Tényleg átadja a könyvelőjének a saját jelszavát? Oké, hogy bizalmi kapcsolat, de ez azért már túlzás!

És még egy ráadás!

Ami sajnos kiábrándító lehet az Ön számára: az igazán jó könyvelő cég nem 10 000 Ft +áfát-ért dolgozik, hiszen annak a könyvelő cégnek, amelyik minden fenti feltételnek megfelel, költségei vannak. De a jó könyvelő díja nem is megfizethetetlen! Célszerű mérlegelnie: előbb utóbb több milliós NAV bírság vagy egy korrekt, elérhető árért minden: biztonság, anyagi felelősségvállalás, tájékozottság, szakértelem, rugalmasság, számon kérhetőség, precizitás, és még sorolhatnám.

Forrás:  www.milyenajokonyvelo.hu

Comments are closed.