A könyvelő díja, avagy a könyvelő vállalkozó bevétele

A könyvelő díja, avagy a könyvelő vállalkozó bevétele

A könyvelő irodák, a könyvelők így adó- és járulék változás esetén mindig küzdenek a könyvelési díj kialakításával. A könyvelési díj azonban nem csak ettől, sőt nem csak ettől neuralgikus pont a megbízó és a könyvelő között. Egyrészt nehéz viszonyszámot kialakítani mihez képes kerül a könyvelés annyiba, mint amennyibe kerül. Másrészt a könyvelőt nem tartják semmire. A KÖNYVELŐ EGY SZÜKSÉGES ROSSZ. Pedig a könyvelő nagyon fontos, nem csak azért lenne fontos, hogy az APEH ne találjon hibát a könyvelésben, a bevallásban, hanem, hogy – és ez lenne a legfőbb feladata – TÁJÉKOZTASSA A VÁLLALKOZÓT a cég, a vállalkozás anyagi helyzetéről. Ezt a szolgáltatást veszik igénybe az ügyfelek a legkevésbé.

Miért kerül a könyvelés annyiba, amennyibe kerül?

Felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek. Diplomájuk van, többnyire kinek milyen. Közgazdász, jogi esetleg ügyvitelszervező. Emellett minimum mérlegképes könyvelők. Ami nem csak úgy lesz valaki, tanfolyamot kell elvégezni és záróvizsgák sorát kell letennie, ahhoz, hogy megkapja a képesítéséről szóló oklevelet. Sőt az új uniós szabályok miatt a piacon csak a Pénzügy Minisztérium által regisztrált mérlegképes könyvelők dolgozhatnak, ami azt is jelenti – túl azon, hogy központilag nyilván vannak tartva és kapnak egy igazolványt – minden évben kötelesek szakmai továbbképzésen részt venni, mert ha nem, törlik a regisztrációból és nem könyvelhetnek tovább. Emellett van aki – mint például én is – adótanácsadó is (diploma nélkül nem is lehet valaki adótanácsadó), ami szintén tanfolyam elvégzése és egy sor vizsga letétele után lesz valaki. Szintén uniós szabály, hogy az adótanácsadónak is regisztráltatnia kell magát a Pénzügy Minisztériumban, tevékenységet csak így folytathat és természetesen minden évben továbbképzésre kötelezett, mert ha nem törlik és nem lesz többé adótanácsadó. Tehát a könyvelők általában – nyilván nem a zugkönyvelőkről beszélek – igen magasan kvalifikált szakemberek a szakmájukban, emellett hatóságilag nyilvántartásba vétettek és továbbképzésre kötelezettek. De a közvélekedés szerint ugyan mi az könyvelőnek lenni? Miért nincs presztízse a szakmának? Egyrészt, mert vannak zugkönyvelők, akik feketén, számla nélkül dolgoznak, nyilván minden felelősség nélkül. Másrészt, mert az ügyfél is feketén keresi a bevételét, és mit számít mit mond a könyvelő.

Ha már vállalkozó a könyvelő, akkor még költségei is vannak. Ezt sem veszik számításba azok, akik kilóra mérik a könyvelési díjat.

Mik ezek a költségek:

 • jog tiszta WINDOWS 10 operációs rendszerrel dolgozunk
 • jog tiszta OFFICE 365 irodai szoftverrel rendelkezünk operációs rendszerrel
 • vírusirtó fut a számítógépeinken
 • a biztonság, az adatvédelem érdekében több felhő tárhelyet használunk
 • ebben az évben minden gépünket új gépre cseréltük ki
 • a könyvelő szoftvereink díja évről évre emelkedik nem kevés pénz ellenében
 • szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk
 • szakmai továbbképzéseken veszünk részt, egy évben több alkalommal
 • szakmai folyóiratokat, könyveket vásárolunk (Számviteli levelek, Önadózó, Adózóna)
 • üzemeltetünk autót
 • használunk telefont és internetet
 • vannak irodaszer és rezsi (fűtés, világítás, szemét) kiadásaink

De elvárják legyen becsületes, jó szakember, tisztességes, képviselje a megbízó érdekeit, és hát legyen OLCSÓ.

A fentiekből kitűnik, hogy a felsőfokú szakmai végzettséget és a vállalkozás költségeit meg kell, meg kellene, illene megfizetni. Ha csak a tudást nézem, az a piacon egy multinál a könyvelő minimum 300.000,- Ft nettót keres, egy közgazdász 500.000,- nettót. De találkoztam olyan multi könyvelő céggel aki egy mérlegért 1.500.000,- Ft-ot kért. Mi egy havi könyvelési díjat számítunk fel ezért.

Vállalkozók vagyunk, sújtanak a ténylegesen felmerült költségek, az adók, a járulékok, a minimálbér változások és előírások. A mi cégünk egy családi vállalkozás, alkalmazottak nincsenek, de jövedelem kivét van és ez nagyon drasztikus lesz jövőre, mert a piaci értékét, árát kell megszabni egy könyvelőnek.

Mit hoz az ügyfél?

Számlákat, bizonylatokat, bank kivonatokat. DE HOGYAN? Külön jellemrajzot lehet írni az ügyfelekről, miként kezelik ezeket a bizonylatokat. MENNYIT? Áh, ez nem sok, ennyi számláért nem kérhetek el ennyit, jön a válasz. Csak azt felejtik el, amit a fentiekben kifejtettem, egy magasan kvalifikált szakember, költségek megfizetése mellet dolgozza fel a bizonylatokat, hogy azután azokból bevallás, ügyfél tájékoztatás legyen, meg év végi mérleg és beszámoló. Tehát nem adatrögzítés folyik nálunk, hanem meghatározott, törvényben rögzített szabályok szerinti könyvvezetés, adóbevallás készítés, bérszámfejtés, eredmény megállapítás, beszámoló és mérleg készítés, hogy a taggyűlési határozatok megszövegezéséről ne is beszéljünk.

Az ügyfél bevétele?

Mi közöm hozzá, ez nem drágíthatja a könyvelési díjat! De majd ha hibázok, tévedek – mert hát emberek vagyunk ez előfordulhat bármikor, nálunk ugyan nem jellemző, de kalkulálunk vele – a magas árbevétel magas adóvonzattal jár, a magas adóvonzat magas büntetéssel jár, mi anyagi felelősséggel dolgozunk, tehát a könyvelési díj magában kell hogy foglalja azt a kockázatot amit a nagy árbevételű ügyfél jelent.

Mindezek végett, hogy minden számbavételre kerüljön, kidolgoztunk egy nagyon méltányos és igazságos díj-kalkulátort. A meglévő ügyfelekre vonatkozóan teszteltük, és ami eddig megérzésre ment, minden számítás, díj-kalkulátor nélkül, nagyjából ugyanazt az eredményt hozta. Meg kell állapítanom reális áron, reális díj ellenében könyvelünk.

Comments are closed.