13+1 erős megjegyzés a magyar kisvállalkozások kiberbiztonságáról

13+1 erős megjegyzés a magyar kisvállalkozások kiberbiztonságáról

Legtöbbjüknek se pénze, se embere nincs adatai védelmére.

A Microsoft évente 1 milliárd dollárnál is több pénzt költ világszerte kiberbiztonságra – mondta el a cég magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója. Christopher Mattheisen a világ legnagyobb szoftvervállalatának első, budapesti Cloud Forumán beszélt arról is, hogy a cég biztonsági csapatában több ezren dolgoznak. Nagyjából öt éve váltottak technológiát és fordultak a felhőalapú adattárolás felé. Elmondása szerint, míg korábban nagyon kevesen bíztak abban, hogy adataik biztonságban lesznek a felhőben, ma már egyre több cég, sőt, minisztérium tárolja itt az adatait.

A budapesti beszélgetést azért szervezték, hogy tovább erősítsék a biztonságba vetett hitet. 2021-re ugyanis 6 ezer milliárd dollár kárt okozhat majd világszerte a kiberbűnözés, így nem mindegy, a cégek mit tesznek ennek visszaszorítására. A találkozóra IT-szakembereket, szoftverfejlesztőket, informatikusokat, kiber- és információbiztonsággal foglalkozó szakembereket hívtak. Íme, 13+1 erős megjegyzésük a magyar kis- és középvállalkozások kibervédelméről.

 1. A magyar kis- és középvállalkozások általános jellemzője, hogy a cégtulajdonos unokaöccsének ismerőse tartja karban az informatikai rendszert, ez azonban egy zsarolóvírus kivédéshez nem elég.
 2. A biztonság üzleti érdek.
 3. Az Eurostat kimutatása szerint a kkv-k kevesebb, mint harminc százaléka gondolkodik adatbiztonságban.
 4. A kiberbiztonságra ma még úgy tekintenek a magyar vállalkozók, mint a fogászati kezelésre: akkor keresik a megoldást, ha már baj van.
 5. A kisvállalkozásoknak se emberük, se pénzük arra, hogy a kiberbiztonságról gondoskodjanak.
 6. Egy felhőalapú biztonsági megoldás ma még drágább, mint egy nem felhőalapú.
 7. Nem feltétlenül a bekerülési összeg számít, hanem az, hogy egy esetleges támadás esetén mennyi bevételtől esik el egy cég.
 8. Ha a rendszer jól felépített, kevesebb pénzbe kerül a fenntartása.
 9. Ma Magyarországon pusztán a licenszdíjakon múlik, hogy egy kisvállalkozó költ-e kiberbiztonságra vagy sem.
 10. A licenszdíjak magasnak számítanak a magyarországi üzleti környezetben.
 11. A kkv-k mesterséges intelligenciával, automatizálással is biztonságosabbá tehetik a saját informatikai rendszerüket.
 12. A következő két-három évben megugrik az érdeklődés a cégek részéről a felhő iránt.
 13. A magyar mérnökirodák a legbevállalósabbak, ők már most is szívesen tárolják adataikat a felhőben.
 14. A következő években adatrobbanás várható, ennek kezeléséhez a vállalkozóknak muszáj lesz változtatni a hozzáállásán.

Forrás: www.hvg.hu

Comments are closed.